Pungpinans odlingslotter

Varning för gallkvalster på vinbärsbuskar

Leave a comment

Som redan meddelats via mail har vi angrepp av kvalster på många av områdets vinbärsbuskar. Därför vill vi alldeles särskilt uppmana alla att läsa nedanstående text om vinbär. Om du utifrån beskrivningar och bilder konstaterar att dina svarta vinbär är angripna av den här trista kvalstersjukdomen, uppmanar vi å det bestämdaste att ni gräver upp buskarna och passar på att slänga dem i containern som kommer stå uppställd på parkeringen vid A-huset 19-23 maj.

Så här säger vår trädgårdsexpert och rådgivare:

Det är absolut lättast att se vilka buskar som är angripna under vintern/vår. Då sticker de runda uppsvullna knopparna  ut (det är där som kvalstren övervintrat i tiotusental).  När sommaren kommer är det lätt att missa de uppsvullna knopparna eftersom buskarna då slagit ut. Det tar också betydligt längre tid att inspektera på sommaren.

Vårt förslag är därför att ni själva nu så fort som möjligt kollar era vinbär och ser om det finns runda knoppar som inte slagit ut. Om så är fallet bör busken grävas upp och brännas.

Alltså – ut och kika på era vinbär så fort som möjligt och gör er av med buskarna om de är angripna. Jämför era buskar med bilderna där de runda outslagna svullna knopparna tydligt syns.  Om ni vill ersätta era buskar, välj då en sort som är resistent. Skaffa INTE sorten Stor-Klas som är en riktigt nitlott och oerhört ofta blir angripen. De sorter som har viss motståndskraft mot kvalster och den virussjukdom de också sprider är exempelvis sorterna Ben Gairn och Petter som du bör kunna hitta i handeln nu. Petter är en svensk sort förädlad i Kristianstad som har testats på flera platser i landet med gott resultat.

IMG_3198 Gallkvalster Svarta Vinbär Ulf N

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s